Blog,  NMAssignments

Comfortabel ver van huis in vier stappen

Het vooruitzicht om langere tijd in het buitenland te studeren of te verblijven, is niets minder dan opwindend. Een nieuw avontuur staat voor de deur, je zal zoveel nieuwe mensen leren kennen, zoveel dingen ontdekken, ervaringen opdoen en bijleren. Maar het kan ook heel intimiderend zijn. De stap zetten om voor meerdere maanden je vrienden en familie achter te laten zonder echt te weten wat er aan de andere kant wacht, vereist enige moed, zelfs al kijk je er nog zo naar uit. Eenzaamheid en heimwee zijn gevoelens die we niet zomaar aan de kant kunnen schuiven als ze zich plots voordoen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen om dit te vermijden.


1. Maak van je kamer je thuis
Je kan net als ik veel geluk hebben met je huisgenoten en je thuis voelen in het hele huis. Maar zelfs als dit niet het geval is, kan je je eigen kamer nog steeds als je thuis inrichten. Ik heb bijvoorbeeld mijn vrienden en familie gevraagd om een post-it te schrijven vooraleer ik vertrok en die heb ik over alle muren van mijn kamer verspreid, zodat ik overal een stukje “thuis” terugvind. Omdat ik graag kleur heb in mijn kamer, had ik er ook voor gezorgd dat ik oranje, groene, blauwe en roze post-its meenam. Simpel, goedkoop en makkelijk mee te nemen.
Ik weet van andere studenten dat ze een heleboel foto’s hebben afgedrukt en die als decoratie gebruiken. Sommigen brachten hun favoriete bedsprei of onesie mee…Ik zorgde vooral dat ik Belgische chocolade binnen handbereik had. Wat voor jou ook werkt, als je het in je valies krijgt, zou ik het vooral meenemen.
Vaak zijn er ook plaatselijke tweedehands winkels en rommelmarkten of wordt er een doorverkoop van student naar student georganiseerd door de universiteit. Hier kan je ook heel fijne dingetjes op de kop tikken voor weinig geld om je kamer meer als jou te laten voelen. Ik weet dat ik een voorliefde heb voor plaids en sfeerlichtjes, dus heb ik die voor een appel en een ei op de kop getikt.

2. Ga naar evenementen en praat met mensen
Zomaar op iemand afstappen en die persoon aanspreken, is niet gemakkelijk, maar indien het om een evenement draait zoals “new student orientation” of “ice cream social”, weet je dat iedereen er is om mensen te leren kennen. Trek dus je stoute schoenen aan en knoop een gesprekje aan met verschillende personen. Je bent immers al zo ver geraakt, dit kan er nog wel bij! Je toekomstige zelf zal blij zijn voor de connecties die je dan maakt. De meeste vrienden die ik momenteel heb, heb ik leren kennen op één van de orientation events of ben ik tijdens de eerste groepslessen tegengekomen. En ja, soms was het vermoeiend om zoveel gezichten te zien, namen te proberen onthouden en mezelf te blijven voorstellen. Maar die moeite heeft ervoor gezorgd dat ik op korte tijd heel wat vrienden rijker geworden ben, van binnen én buiten de muziekfaculteit.
Vaak worden ook heel wat evenementen buiten de school georganiseerd. Informeer je, hou je ogen en oren open en neem desnoods zelf het initiatief. Ik ben bijvoorbeeld dankzij een Fulbright bijeenkomst nadien uitgenodigd bij een familie thuis om pompoenen te snijden voor Halloween (als dat geen traditie is!), kreeg tijdens een orientation event een kaartje toegestoken van “Bloomington Worldwide Friendship” en heb nu een gastgezin dat regelmatig checkt hoe het gaat en ben per toeval op gratis salsa lessen gestoten tijdens een festival op de campus. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Zelfs al ben je van nature eerder introvert – wat ik maar al te goed ken 🙂 – het is het korte moment van ongemak meer dan waard.

3. Las een vast moment in om contact te hebben met je echte thuis
Afhankelijk van hoe je karakter is, heb je hier veel of weinig nood aan. Hoe dan ook is het goed om leuke gebeurtenissen of zorgen te kunnen delen met mensen die je al langer dan enkele maanden kennen. Ik lees via Whatsapp elke dag wel iets van mijn familie, bel één keer in de week met mijn ouders en hoor en deel regelmatig iets van en met vrienden uit België. Internet maakt het contact ondanks het uurverschil zoveel gemakkelijker en het zou gewoon jammer zijn om er geen gebruik van te maken en later spijt te hebben.

4. Zorg voor een goede routine
Dit is een truc voor algemeen welzijn die je evenzeer thuis toepast, dus waarom niet in het buitenland? Zorg ervoor dat je geïnspireerd en energiek blijft, vooral door niet binnen te blijven zitten en weg te kwijnen.
Pro-actief connecties proberen maken en de event-kalender in de gaten houden, zullen sowieso helpen. Maar ook genoeg slaap, voldoende beweging, de dagelijkse dosis vitamientjes en regelmatig eens een sessie me-time zullen wonderen doen.
Ik ben een gigantische voorstander van positieve quotes en heb dus een heleboel andere post-its opgehangen met uitspraken die mij een goed gevoel geven. Misschien werk je liever met een dagboek of hou je van een dagelijkse yoga-sessie of meditatie. Of misschien haal je je energie door uit te gaan met vrienden of een work-out in de gym. Het maakt eigenlijk niet uit, als je maar tijd neemt en ruimte maakt om regelmatig eens bij jezelf te checken hoe het gaat. Het is niet meer dan normaal om je eens slechtgezind of verdrietig te voelen, zelfs al leef je in de ogen van anderen je droom. De kunst is om te beseffen dat dat helemaal oké is en te weten dat je er niet alleen voor staat. Je hebt jezelf, je vrienden ter plaatse, je unief en je vrienden en familie thuis.

En misschien de belangrijkste tip van allemaal: niet vergeten hoe geweldig het is dat je dit kan ervaren. Dat op zich is een brede glimlach waard.

Op het avontuur!

Nathalie

In opdracht van Stad Kortrijk