Blog,  NMAssignments

Netwerken in het buitenland

Netwerken en ondernemen, dat zijn de twee magische werkwoorden van onze huidige maatschappij. Deze twee principes zijn zo ingeburgerd in onze samenleving dat we het al van jongs af aan doen: we maken vrienden op onze eerste schooldag, of dat nu kleuterschool, lagere school, middelbaar of unief is. In onze vrije tijd leren we mensen kennen met dezelfde interesses, online en offline. We worden lid van verenigingen of organisaties en kunnen het vinden met anderen die dezelfde waarden delen. En toch blijven die twee werkwoorden, netwerken en ondernemen, ons (een klein beetje) angst inboezemen. Specifiek wanneer het om onze professionele carrière gaat, want dan heeft het zogenaamd meer gevolgen indien het fout zou lopen. Om je netwerk uit te breiden hoef je natuurlijk niet altijd dichte vriendschapsrelaties op te bouwen. De kunst is om het een positieve relatie te houden, of het nu om connecties in je thuisland of in het buitenland gaat.

Hoe praat je met mensen?

Zelf eerder introvert zijnde, begrijp ik maar al te goed hoeveel energie het kan kosten om een gesprek aan te knopen met onbekenden. In het bijzonder wanneer er onderliggende druk is, kan het moeilijk zijn. Maar net zoals je als kleuter deed op je eerste schooldag, kan je gemakkelijk een gesprek aanknopen met anderen, zelfs mocht er sprake zijn van een lichte taalbarrière.

De basis waarop een goede relatie gebouwd wordt, is een gemeenschappelijk goed gevoel. Zorg dus eerst dat jij je goed voelt in je vel, los van het feit of je je comfortabel voelt bij mensen aanspreken. Lichaamstaal is hier enorm belangrijk. Een positieve energie is altijd aanstekelijk en zorgt ervoor dat mensen op hun gemak zijn in jouw buurt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een negatieve vibe. Als tweede onderdeel van dit principe is het van belang dat de ander zich eveneens goed voelt. Laat je gesprekspartner vertellen over hun passie, over iets waarin ze geïnteresseerd zijn. Mensen zijn sociale wezens en ze onthouden bewust of onbewust altijd bij wie ze zich goed voelen. Dit geldt natuurlijk ook voor jou: ben je niet echt comfortabel rond een bepaald iemand, dan hoef je de relatie niet actief te onderhouden.

De tweede bouwsteen bij het leggen van nieuwe contacten, is zelf interesse tonen in de ander. Luister naar wat ze te vertellen hebben en probeer in de mate van het mogelijke een of meerdere details te onthouden. Dit geldt zowel voor namen als werkgerelateerde zaken als hobby’s. Net zoals je het zelf fijn vindt wanneer iemand je verjaardag onthoudt of wanneer iemand zich herinnert dat je graag kookt in je vrije tijd, zo vindt een andere persoon het leuk om te weten dat je stukjes informatie onthoudt die hen onderscheiden van anderen. Hoe meer je dit principe toepast en traint, hoe makkelijker het wordt om namen en details te onthouden. Trust me.

Het derde aspect is eenvoud. Hou het letterlijk simpel. Je hoeft geen uren en uren na te denken over de meest gesofisticeerde vraag om een gesprek te openen. Een vriendelijke ‘hallo, ik ben …’, gevolgd door de vraag naar de naam van de ander is genoeg om een gesprek te starten. En daarna is het zoeken naar overeenkomsten.
Deze drie stappen passen we bewust of onbewust toe wanneer we ons netwerk uitbreiden, of het nu gaat om kennissen, vrienden of professionele contacten. Idealiter worden ze een gewoonte en voelt het natuurlijk om op deze manier om te gaan met onbekenden. Dat oude gezegde, “oefening baart kunst”, daar is wel iets van aan. De eerste stap is gewoon letterlijk de stap zetten in de richting van iemand. Wie weet openen zij het gesprek wel…:)

Kleine stapjes, zo blijft het doenbaar

Indien je niet echt van grote mensenmassa’s houdt, kan het eenvoudiger zijn om eerst contacten te leggen binnen je directe omgeving. Leer je huisgenoten of de studenten op je verdieping kennen. Spreek de persoon aan die naast je zit in de aula. Zoek naar een studentenvereniging die dezelfde interesses heeft als jou..
Binnen de universiteit zijn er talloze mogelijkheden om mensen te leren kennen. Gratis evenementen, studenten met dezelfde studentenjob, personen die je om onbekende redenen altijd wel een keer per dag tegenkomt op weg naar een lokaal, een career center op de campus…
Buiten de universiteit kan het helpen om evenementen bij te wonen die jou interesseren. De personen die daar ook aanwezig zijn, delen alvast je interesse, wat het gemakkelijker maakt om een gesprek te starten.

Zoals eerder gezegd, je hoeft het niet groots aan te pakken om goede connecties te maken. Hou het positief, blijf in het begin rond je eigen interesses en durf daarna losbreken, en hou het vooral simpel. Gesprekken voeren en relaties onderhouden zijn zo oud als de mensheid zelf. Het komt helemaal goed.

Op het lef om anderen aan te spreken en alle leuke gevolgen van dien!

Nathalie

In opdracht van Stad Kortrijk.